Akcija piesakot jaundzimušā fotosesiju līdz 30.04.2024 Rīga, Dravnieku iela 1, tel. 25987232

Cilmes šūnas. (atbildes uz jautājumiem)

Visi mēs domājam par mūsu bērnu veselību, cenšamies pasargāt no saslimšanas un ļoti pārdzīvojam, ja ar to nav kaut kas kārtībā.

 

Pirms es sāku interesēties par cilmes šūnām, es nevarēju iedomāties, ka tas atstās uz mani tik lielu iespaidu. Viens ir izlasīt sarakstu ar smagām slimībām, kuras tiek ārstētas ar cilmes šūnām, lielu daļu no tām (paldies Dievam) pat nezinot. Pavisam kas cits ir dzirdēt pozitīvos stāstus ar veiksmīgu iznākumu, kā arī ziņas par strauju mūsdienu medicīnas attīstību cilmes šūnu un ģenētikas jomās.

 

Ārstiem Latvijā ir dažādi viedokļi šai sakarā, kur nu vēl mums, ar medicīnu nesaistītiem cilvēkiem. Protams, mēs vēlamies būt pasargāti no visa, bet pretrunīga informācija liek šaubīties, tāpēc, izpētot šo tēmu dziļāk un apkopojot Jūsu iesūtītos jautājumus, es devos uz iVF Riga Cilmes Šūnu centru pēc atbildēm.

 

Šī intervija nav zinātniski pētniecisks darbs, bet tai pašā laikā ļoti informatīva un dod skaidras atbildes uz Jūsu visvairāk interesējošiem jautājumiem.

 

 

Kāpēc ir svarīgi saglabāt cilmes šūnas?

- Pirms atbildēt uz šo jautājumu, vajadzētu pateikt, ka cilmes šūnas sākotnēji tika konstatētas kaula smadzenēs. Zinātnieki ir prātojuši, kā tās var pielietot onkoloģijā, onkohematoloģijā, pēc ķīmijterapijas, staru terapijas, kodolreaktoru sprādzieniem, u.t.t. Apstarojot vai iedarbojoties ar konkrētām ķīmiskām vielām uz organismu, tiek nogalinātas asinsrades šūnas, kas pārveidojas asins šūnās un ir imūnsistēmas pamats, tāpēc ir nepieciešams izdarīt tā, lai organisms tiktu atjaunots. Tagad jau vairāk nekā 30 gadus cilmes šūnu transplantācija tiek izmantota, ārstējot asins vēža slimības. Mūsdienās cilmes šūnas ir iespēja paņemt gan no nabassaites asinīm, gan nabassaites audiem. Šīs šūnas ir visjaunākās un dzīvotspējīgākās, tāpēc kalpo kā laba alternatīva kaula smadzeņu cilmes šūnām.

No tā izriet, ka bērna cilmes šūnu saglabāšana – tā ir viņa bioloģiskā apdrošināšana.

 

Kādas slimības tiek ārstētas ar cilmes šūnām?

- Daļēji es jau atbildēju uz šo jautājumu. Man jāsaka, ka pasaulē ir veiktas 30 000 transplantācijas, izmantojot cilmes šūnas no nabassaites asinīm. Pirmā transplantācija tika veikta 80-to gadu beigās, ārstējot ģenētisku saslimšanu bērnam. Šobrīd tiek veikti klīniskie pētījumi par cilmes šūnu iespējamu pielietojumu cerebrālās paralīzes, 1. tipa cukura diabēta, apakšējo ekstremitāšu išēmijas, sirds slimību, autisma u.c. slimību ārstēšanai.

 

Šo pakalpojumu izmanto tie, kam kāds ģimenē  slimo ar šīm slimībām, vai arī tas nav galvenais iemesls?

- Parasti iemesls ir apdrošināšana nākotnei. Protams, cilmes šūnu savākšanai var būt arī tāds pamats kā onkoloģiskas slimības ģimenē, piemēram, vecākie bērni slimojuši ar ģenētiskām slimībām. Pastāv liela iespēja, ka paņemtās cilmes šūnas būs derīgas vecākajiem brāļiem un māsām.

 

Cik ilgi var glabāt cilmes šūnas?

- Pirmais paraugs no nabassaites asinīm tika saglabāts pirms 25 gadiem. Dzīvotspējīgo šūnu īpatsvars tajā joprojām ir ļoti augsts. Zinātnieki uzskata, ka tas ilgs 100 gadus, jo šūnas tiek sasaldētas šķidrajā slāpeklī.

 

Vai ārsti Latvijā ārstēšanai izmanto cilmes šūnas no nabassaites asinīm?

- Latvijā izmanto cilmes šūnas no kaula smadzenēm, jo iepriekš cilvēki nesaglabāja no nabassaites iegūtās cilmes šūnas. Mūsu centrs tika izveidots 2016. gadā.

 

Cik daudz cilmes šūnu var savākt no nabassaites asinīm un vai tas ir pietiekoši, lai ārstētos?

- Cilmes šūnas skaita uz kilogramu no cilvēka svara. Vidējs nabassaites asiņu paraugs ir pietiekams 40-50 kg smagam cilvēkam. Bet ir iespēja šīs šūnas pavairot. Savukārt no nabassaites iegūto cilmes šūnu pielietojums ir atšķirīgs no cilmes šūnām, kas iegūtas no nabassaites asinīm. Cilmes šūnas no nabassaites var pārvērsties kaula šūnās, skrimšlī un taukaudos, bet, pats galvenais, tās spēj ietekmēt citas šūnas, piemēram, imūnsistēmas šūnas, normalizējot to darbību. Šīs cilmes šūnas var tikt pielietotas visiem ģimenes locekļiem. Tās var arī pavairot nepieciešamajā daudzumā. Daudzās jomās notiek aktīva attīstība attiecībā uz šo šūnu izmantošanu traumatoloģijā, ortopēdijā, autoimūno slimību, ādas slimību, aknu slimību gadījumā, kā arī hematoloģijā - profilaksei un/vai ārstēšanai. Cilmes šūnas nomaina bojātās šūnas un izdala daudzas vērtīgas vielas, kas veicina organisma pašregulāciju un pašatjaunošanos.

 

Kā notiek ārstēšana ar cilmes šūnām?

- Cilmes šūnas var ievadīt sistēmiski asinsritē vai lokāli bojātajos organisma rajonos. Ādas bojājumu gadījumā izmanto želejas spilventiņu, kuru apklāl ar cilmes šūnām, ir speciāli uzliktņi protezēšanai.

 

Cik maksā cilmes šūnu paņemšana no nabassaites asinīm un to uzglabāšana?

- Nabassaites asiņu cilmes šūnu savākšana, apstrāde un saglabāšana maksā 900 EUR, uzglabāšana 130 EUR gadā. Salīdzinājumam, paraugs no donora kaula smadzenēm maksā 20000 EUR.

 

Kas notiek, ja vecmāte nepaņem cilmes šūnas no nabassaites?

-Nauda tiek atgriezta saskaņā ar līgumu.

 

Kāpēc cilmes šūnas varētu tikt nepaņemtas?

-Medicīnisko rādītāju dēļ (komplikācijas dzemdību laikā).

 

Kas notiek, ja uzņēmums bankrotē?

-Paraugs nepazūd, tas maina adresi, proti, paraugs tiek transportēts uz citu kriogēno uzglabāšanas vietu.

 

Paldies par interviju.

 

Cilmes šūnu centrā, divas reizes mēnesī, notiek BEZMAKSAS lekcijas grūtniecēm.

Sekojiet informācijai, jo lekcijām tēmas var mainīties! Tās var apmeklēt gan Latviešu, gan Krievu valodā.

Iesaku izmantot šo iespēju, jo tēmas un informācija var būt Jums ļoti noderīga!

  • Tuvinieka atbalsts dzemdībās.
  • Pēcdzemdību periods un tā īpatnībās.
  • Zīdīšanas apmācības 
  • Gatavošanās dzemdībām - Kas jāņem līdzi uz dzemdībām?
  • Kā es zināšu ka dzemdības ir sākušas?
  • Kas notiek tūlīt pēc dzemdībām: cilmes šūnu paņemšanas iespēja – kā tas tiek veikts un kāpēc? 
Lekciju Saraksts